This site isn't optimized to run on this browser, you may experience some functional / style issues. To avoid this, please upgrade for a better experience.

Client

North Shore City Council

Date

December 2009

Budget

$9.5 million

Services

  • Project Management

The contemporary Birkenhead Library and Civic Centre building is 2,600m², situated on a 3,415m² site and incorporates library operations, archives, public toilets, meeting and community rooms, Citizens’ Advice Bureau, Plunket and community services.

Designed by Archoffice, the Library incorporates extensive environmentally sustainable design and combines WiFi, RFID, Internet and BMS technologies. The building enjoys a unique setting in the upgraded, elevated Nell Fisher Reserve and is well positioned to exploit the panoramic views from Rangitoto and Coromandel in the east to the Waitakeres in the west.

As with all local government projects, ensuring that the project was completed within a conservative and realistic budget was paramount. Detailed cost modelling and value management exercises were undertaken

to achieve the best value for money, including benchmarking against similar projects in New Zealand and internationally.

The building is founded on large in situ concrete pads and tie beams. Due to the sloping nature of the site, previous excavations and a high water table, the foundations were constructed under the strict guidance and supervision of the geotechnical engineer.

The structural elements are simple, and their materials easily procured, making the construction activity seamless. The inclusion of secondary structural members into the structure for façade connections presented a challenge but was well resolved through the shop drawing process using specialist expertise.

An admirable 94% of all waste material from the site during construction was recycled. This is attributed to well-managed material orders, the contractor and subcontractors working very cleanly, minimising wastage and numerous building elements being fabricated off-site.

The building’s detail strikes a balance of decorative and practical. Laminated Purple Heart and Alaskan Yellow Cedar “fins” have been used to screen the west façade, mezzanine and exterior deck. These add sculptural interest when viewed from outside and act as sun control or compliant barriers.

Precast patterned lightweight panels to the south façade continue the sense of lightness and transparency. Using lightweight concrete reduced the level of additional insulation required.

The development makes a noticeably positive contribution to Birkenhead’s built and cultural environment, becoming a local landmark and community hub.

“Throughout the project the RDT Pacific project management team has worked professionally and effectively. RDT Project managers worked with all members of the project team to keep the projection on time and within budget. RDT Pacific made a major contribution to the successful completion of an important community asset”.

Sharron Cleghorn, Birkenhead Library and Civic Centre Manager